08-34 21 22

Topp 10 Idrottsskador


De vanligaste idrottsskadorna uppstår oftast på grund av överansträngning som leder till slitage av vissa delar av kroppen. Här är de tio vanligaste skadorna inom idrotten:

Topp 10 skador inom idrotten:

1. Muskelbristning:

Trots alla försiktighetsåtgärder är muskelbristningar oundvikliga,  dessa skador inträffar inom varje idrott och påverkar den aktive enormt. En muskelbristning sker när en muskel utsätts för sådana påfrestningar som resulterar i avslitning av några fibrer.

2. Nacksmärta:

Att få nacksmärta är väldigt vanligt i vissa idrotter exempelvis i tennis, tävlingscykling, simning och boxning. Smärtan i nacken kan bero på flera orsaker, oftast är det ett monotomt rörelsemönster som ger upphov till spända muskler och låsningar i nacklederna och lederna i bröstryggen. Det ger upphov till smärtan i nacken.

3. Frusen skuldra:

Ett villkor när rotatorkuffen muskler, som ansvarar för fina rörelser av axelleden, stretchas och blir svag på grund av upprepad användning. Sport som orsakar detta villkor är tennis, cricket, golf och simning eller någon sport som innebär upprepad användning av en över-axeln åtgärder.

4. Ländryggsbesvär:

Ländryggsbesvär är vanligt i flera idrotter exempelvis golf, tennis, tyngdlyftning och kampsporter. Smärta långt ned i ryggen fås oftast vid långvarig och ensidig träning. Det är först lederna i ryggen som låser sig och därefter musklerna. Smärta blir då oftast lokal och gör ont vid rörelse av ryggen.

5. Tennisarmbåge:

En inflammation i senor och muskler i underarmen som kontrollerar rörelsen av handlederna. Golf, baseball (Kricket), tennis, tyngdlyftning och cricket är sport där tennisarmbåge kan förväntas.

6. Löparknä:

Löparknä uppstår oftast då en person nyligen börjat löpträna och startar med att springa för långt och för hårt. Skadan beror också till stor del på att personen oftast inte är tillräckligt stark i den stabiliserande bål och sätesmuskelaturen. Smärtan vid ett löparknä sitter på utsidan av knäskålen och kan stråla uppåt och nedåt längs benet.

7. Benhinneinflammation:

Smärta i muskler som gränsar till shin ben oftast beror på att man hoppat eller sprungit på hårda underlag eller på grund av vanlig överdriven användning.

8. Fotledsvrickning:

Smärta vid ledband på utsidan av fotleden är stukad när foten rullar på utsidan. Vanlig i tennis, volleyboll, badminton, cricket och fotboll.

9. Hälseneinflammation:

Den här skadan är vanlig hos långdistanslöpare. Orsaken till skadan är överpronation av foten, benlängsdskillnad, tränat på för hårt underlag, dåliga skor eller bristande bålstabilitet. Smärtan sitter oftast på utsidan av hälsenan 5-10 centimeter från hälen.

10. Hälsporre:

Hälsporre är vanligt hos löpare som precis börjar löpträna. Orsaken till att man får den här skadan är lågt fotvalv och att man har en pronationsfelställning av foten. Det ger ett ökat tryck på senan i hålfoten. Andra orskaer kan är att man springer på för hårda underlag.

Har du råkat ut för någon av dessa skador?

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning hur du bäst kan behandla din skada så att den snabbt läker!