08-34 21 22

Kan man träna med plantar fasciit?


Träning kan vara bra för dem som lider av plantar fasciit. Lättare övningar som yoga, simning, cykling eller till och med lätta promenader rekommenderas ofta av sjukvårdspersonal för att minska smärta och förbättra rörligheten i samband med tillståndet. Enkla stretch- och styrkeövningar kan också hjälpa till att lindra spänningar i fotmuskulaturen.

Stretching kan hjälpa till att lösa upp spända muskler, medan förstärkning hjälper till att förstärka de muskler som försvagats på grund av längre perioder av vila eller inflammation. För att maximera fördelarna och förebygga ytterligare skador är det viktigt att börja med övningar med låg intensitet med minimal belastning på foten och öka aktiviteten gradvis med tiden. Det är också bra att träna rätt form genom att undvika höga stötar på foten när man springer eller hoppar, samt rätt kroppsinriktning under alla övningar för att minska belastningen på hälområdet.

Plantarfasciitpatienter bör också överväga att köpa ortopediska inläggssulor eller ortopediska skor om fötterna har överdrivet fallna bågar eller platta fötter. Detta kommer att hjälpa till att hålla hälarna ordentligt dämpade under fysiska aktiviteter, vilket minskar knäsmärta, trötthet i underbenen och stabiliserande rörelser på lång sikt.