08-34 21 22

Tennisarmbåge


Tennisarmbåge – en smärtsam åkomma

Tennisarmbåge (lateral epikondyalgi) är en vanlig åkomma som orsakar smärtor i muskelfästena på armbågens utsida. Skadan består av en inflammation i senor och muskler i underarmen som kontrollerar rörelsen av handlederna. Sporter där det är vanligt att utövaren drabbas av tennisarmbåge är förstås tennis, men även tyngdlyftare, golfspelare och basebollspelare är i riskzonen.

Skadan beror ofta på att idrottaren har arbetat med händerna i enformiga rörelser, vilket kan leda till musklerna som sträcker fingrarna och handleden överansträngs.  Det handlar ofta om upprepade smårörelser vid vrid- och sträckrörelser i handgreppet. Detta ger upphov till en så kallad tendinos i senfästet för musklerna som sträcker handleden. Tennisarmbåge är således ingen inflammation och därför hjälper inte antiinflammatorisk medicin, som exempelvis Voltaren och Ipren.

Tennisarmbåge är vanligt bland både kvinnor och män, men drabbar främst personer över 40 års ålder. Åkomman är ofarligt och i 90 procent av fallen är den utläkt inom ett år.

Tennisarmbåge symtom

Denna åkomma kan visa sig på flera sätt. Ofta får du ont på utsidan av armbågen och på ovansidan av underarmen. Den kan yttra sig som ömhet på utsidan av armbågen, som kan bli stel och därmed svår att sträcka ut helt. Tennisarmbåge kan göra att man får svårt att gripa hårt om saker eller problem att använda till exempel en skruvmejsel. Att det smärtar att spela tennis med tennisarmbåge säger sig självt.

Diagnosen ställs genom undersökning av armbågen. Röntgen, MR eller andra typer av undersökningar tillför inget om man inte misstänker att smärtorna kan bero på en annan åkomma.

Tennisarmbåge behandling

Vila är det bästa botemedlet mot tennisarmbåge, åkomman är oftast självläkande. Se till att inte överbelasta armen. Tänk på att många små upprepade rörelser kan orsaka mer smärta än en tung rörelse.

Våra experter diagnostiserar din arm och bestämmer därefter ditt behandlingsprogram. Träning av armen är grunden, sjukgymnastik har den bäst dokumenterade effekten, men även och stötbehandling är en metod som kan hjälpa i vissa enskilda fall. Även stödskenor kan avlasta och hjälpa till med lindringen och läkningen.

I vissa allvarliga fall, där annan behandling inte fått någon effekt, kan det till och med behövas göra kirurgiska ingrepp. Tänk på att läkemedel kan lindra smärtan, men inte få bukt med orsaken till skadan.


Önskar du hjälp?

Kontakta oss här