08-34 21 22

Hälsporre- Plantar Fasciit


Hälsporren gör ont på morgonen

Vaknar du på morgonen med smärta under foten? Du kan ha drabbats av hälsporre, som är en vanlig orsak till ont i foten och en inte ovanlig åkomma bland idrottsutövare. Hälsporre beror i de flesta fall på överbelastning av hälsenan som sitter under foten och smärtar oftast mest på morgonen eller efter vila. Vanliga orsaker till hälsporre är att musklerna inte är tillräckligt flexibla, övervikt eller att man tillbringar alltför mycket tid på fötterna.

Hälsporre är den vanligaste orsaken till hälsmärtor hos idrottare. Det är ett kroniskt tillstånd vid senplattans fäste på hälbenet. Det orsakas av kroniskt drag i av senplattan, ofta med små mikroförslitningar i senvävnaden. Vid långvariga smärttor bildas en hälsporre. Plattfot och överpronation och mycket löpning på hårt underlag är de vanligaste skadefaktorerna.

Symtom och tecken på Hälsporre- Plantar Fasciit

Smärta vid belastning, lokaliserat baktill under foten. Morgonstelhet. I enklare fall förekommer enbart smärtor i början av träningen och en tid efter, samt under de första stegen på morgonen.

Symtomen kan variera ganska mycket från lättare obehag till en kraftig brännande smärta som gör det omöjligt att gå längre sträckor. Smärtorna blir värre vid gång på hårt underlag och om man under en längre stund bär något som är tungt. I mer uttalade fall förekommer smärtor vid varje steg. Vilosmärta kan förekommer samt smärta när man trycker på hälen underifrån.

 

Behandling av Hälsporre- Plantar Fasciit

I början kan vila och stötdämpande hälinlägg provas för att minska trycket mot hälkudden. Hälinlägget ska vara en specialsula med urgröpning för det skadade området.

Manuellbehandling har visat sig har bra effekt på hälsporre- plantarfasciit. Att få behandling bestående av massage och stretching av vadmusklerna samt tvära friktioner över skadeområdet. Olika typer av elbehandling, så som scanlab, stötvåg och laser har  vissat mycket god effekt.

Andra behandlingar är tejpning av fotsulan för att stödja och bygga upp fotvalvet. Tejpningen kan vara så effektiv så att senskidan avlastas helt och smärtorna under foten försvinner.

Rehabiliteringsträning är nödvändig för att bygga upp musklaturen så att man får en adekvat avlastning och förebygga att smärtorna kommer tillbaka.

Kortisonspruta är en vanlig behandling, som dock inte är helt riskfri. Smärtan försvinner men risken ökar för att man överbelastar foten, vilket kan skada den. Behandlingen rekommenderas därför inte.


Önskar du hjälp?

Kontakta oss här